Dette må du vite om hjemmekontor i 2021

Oslo, Norge | 29 juni 2020

Hjemmekontor eller ikke hjemmekontor? Det er det store spørsmålet i 2021!

Her er våre pluss og minus med hjemmekontor som en fast løsning.


Amerikanske CNBC skrev nylig at flere store selskaper vurderer å innføre hjemmekontor som en permanent del av de ansattes arbeidsuke. – Å stue 7000 mennesker sammen i ett kontorlokale kan høre fortiden til, sa Jes Staley, toppsjef i banken Barclay. Her hjemme legger nå Telenors konsernsjef, Sigve Brekke, alt til rette for at de som ønsker, ikke lenger behøver møte opp på kontoret. En kartlegging VG og E24 har gjennomført, viser at åtte av Norges største bedrifter vil fortsette med hjemmekontor i ulikt omfang også etter coronaen.

 

 

Før Covid-19 var mange arbeidsgivere skeptiske til hjemmekontor. Etter Covid-19 har nok mange arbeidsgivere har fått en aha-opplevelse av hvordan arbeidet har blitt utført i denne perioden, og vil nå oppdage at godt tilrettelagt hjemmekontor faktisk er mer produktivt for arbeidstakere som trenger å utføre arbeid med høy grad av konsentrasjon.
 


Fordeler med hjemmekontor

Fordeler med hjemmekontor

Ingen reisevei: 

Det er ikke til å legge skjul på at en reisevei fra senga til kontoret i stua er en fordel. Man slipper morgenrushet, kø og en hektisk morgen. Tiden kan heller brukes på barna, lenger luftetur med hunden, eller kanskje man også kan få sovet litt lenger. 

 

Deilig med frihet:
Du kan styre din egen arbeidsdag. Det er ingen som bestemmer hvor du skal jobbe fra, eller hvordan du disponerer tiden i din arbeidsdag. Dette gir deg mye fleksibilitet, men samtidig krever det at du er selvstendig og har selvdisiplin.     

 

Mer effektiv:
Stadig mer forskning indikerer at eksterne ansatte, herunder hjemmearbeidere, er mer effektive i deres daglige roller enn kontorbaserte ansatte. Undersøkelser på norske arbeidsplasser viser at flertallet mente at hjemmekontoret er effektivt og positivt. Hvis hjemmekontoret  i tillegg er godt digitalt tilrettelagt, IT-sikkert og med full tilgang til alt du trenger for å få gjort jobben din, er dette for svært mange en optimal løsning.   

 

Høyt fokus:
Det er enklere å holde fokus på hjemmekontoret når man ikke har masete kolleger som avbryter, eller en oversosial sidemann som vil skravle.  Man har stillhet og ro rundt seg til enhver tid hjemme. Spesielt de som jobber i kontorfellesskap vil merke en stor forskjell. Man får rettet sitt fulle fokus mot arbeidsoppgaven. 

 

Ulemper med hjemmekontor

Ulemper med hjemmekontor

Grensen mellom arbeid og fritid viskes fort ut.
Man føler at man alltid er hjemme, men samtidig alltid på jobb. Det kan derfor være vanskelig å skille tiden man skal bruke på jobb, og tiden man skal bruke til andre ting. Matlaging og møtevirksomhet går i ett og til slutt skiller du ikke lenger mellom jobb og hjemme. Det vil derfor være så lett å ”bare” tømme oppvaskmaskinen, henge opp en vask, vaske vinduer, hente barna, lage middag, og ta en hyggelig lunsj fordi man er hjemme. Plutselig er klokka over tolv og mye av arbeidsdagen heller gått til husarbeid eller andre aktiviteter. Mange opplever det motsatte: Man jobber konstant kun avbrutt av matlaging og dopauser. Arbeidsplassen er midt i stua eller på kjøkkenet og lett tilgjengelig. Det blir ikke effektivt i lengden. 

 

Lite ivaretatt HMS:
Uheldig sittestilling, stress og mindre fysisk aktivitet grunnet hjemmekontor har ført til at hver fjerde nordmann nå har fått smerter i nakke, rygg eller liknende plager. Coronakrisen har snudd opp ned på livene vi lever, og det merkes på kroppen.

 

Dårligere IT-sikkerhet:
Er hjemmekontoret godt nok sikret for å holde på forretningsdata? Har alle god nok backup eller hva med VPN? Det er mange spørsmål som dukker opp rundt hjemmekontor og datasikkerhet. Under Corona har verden opplevd en økt mengde cyberangrep og svindel på nett. Kriminelle vil utnytte coronasituasjonen til å svindle virksomheter gjennom forskjellige former for kommunikasjon som telefon, e-poster og SMS. 

 

 

Isolering:
Let's face it! Om du jobber i en bedrift med en del ansatte, må det samarbeides, drodles og diskuteres! Samarbeidsplattformene er mange: Microsoft Teams, Workplace GO og Zoom for å nevne noen,  til og med fredagspilsen digitaliseres. Men som vi alle vet: En sjef som lukker seg inne på kontoret, og som sjelden står opp og formidler «rikets tilstand» eller viser med tydelighet veien videre, mister tillit hos sine ansatte. En kollega som prioriterer hjemmekontor-løsning, eller som ikke drodler og sparrer med sidemannen, blir sjelden stjerna i teamet. Vil du lykkes i jobben, må du være synlig og det blir du ikke på et permanent hjemmekontor.

Mer hjemmekontor fremover?

Vi har det du trenger

Ta en titt her
Oversikt over løsninger for hjemmekontor

Relaterte artikler

Relaterte artikler