Valgte Hydracloud fra Konica Minolta
Valgte Hydracloud fra Konica Minolta
- Vi hadde valget mellom å bygge videre på det vi hadde, investere i bedre utstyr og kanskje ansatte en IT-person til å drifte det, eller vi kunne sette det ut til noen profesjonelle som kunne sørge for stabilitet og sikkerhet. Vi valgte Hydracloud, en skyløsning fra Konica Minolta, og har kjørt på det nå i sju år, forteller Olsen.
Det betyr at ordresystemer, regnskapssystemer og alt annet kjører på servere i Konica Minoltas ISO-sertifiserte datasentre i Norge, og de ansatte logger på via et fjernskrivebord.
Varri har ikke lenger noen servere, og alt som står igjen av IT-utstyr i bøttekottet er en brannmur og nettverksswitcher, levert av Konica Minolta som del av skyavtalen.
Olsen er spesielt fornøyd med at dette har frigjort masse tid til å fokusere på kjernevirksomheten, i stedet for å bruke tid på tekniske IT-løsninger. - Jeg har fått mer tid til å fokusere på leverandører, kunder og markeder, og kan sove godt om natten, trygg på at alt av IT fungerer som det skal til enhver tid, sier Olsen.
Var godt rustet da angrepet kom
Varri har også opplevd hva denne tryggheten betyr i praksis. De er nemlig en av veldig mange bedrifter som de siste årene har opplevd å bli rammet av ransomware. En mandags morgen oppdaget de at systemene var hacket. Alle systemene var låst ned og kryptert, og på printeren lå en utskrift hvor hackerne krevde et saftig beløp for å låse opp igjen.
- For oss var episoden nærmest helt uproblematisk, siden backup hver natt er del av leveransen fra Konica Minolta. Vi kunne rulle tilbake til en backup som bare var noen timer gammel, og var dermed tilbake i normal drift etter et par timer, forteller Olsen.
Samtidig var episoden en vekker på hvor sårbare Varri var med egen server på kottet og en gammel backup liggende hjemme på en ekstern disk.
- Jeg tør nesten ikke tenke på hvilke følger et slik angrep hadde hatt om det hadde skjedd før vi flyttet til sky. Backupen kunne jo være to uker gammel, sier han.
Skreddersydde løsninger
- Backup-løsningen tilpasser vi hver enkelt kundes behov. For noen er det fornuftig med hyppigere backup enn for andre.
Kunden har kanskje en såkalt «disaster recovery plan», hvor de har tenkt gjennom hvor mye datatap de tåler, så tar vi backup i henhold til det. Hyppig backup krever mer lagring, som igjen påvirker kostnaden, forklarer Christopher Rønneberg i Konica Minolta.
Skyløsningen passer like godt for bedrifter med 300 ansatte som for småbedrifter og oppstartsbedrifter med bare noen få ansatte. Fellesnevneren er at bedriften får faste månedlige kostnader i stedet for å måtte investere i maskinvare og personell. Skyløsningen gir også fleksibilitet til å legge til brukere, øke lagringskapasiteten eller tilpasse backup-rutiner til nye behov, noe som kan være viktig for virksomheter i vekst eller endring.